RÓLUNK

A Végh család pálinkafőzdéje 1987-ben egyedi ötlet illetve tervek alapján épült. Az országban talán egyedülálló technológiánkal / 1 főzőüst 3 finomítóüst / a Magyarországon hagyományosan elterjedt, kétszeres lepárlással állítjuk elő a bérfőzetők számára a pálinkát. Azért van 3 finomító üstünk, hogy minden főzető a saját cefréjéből készült pálinkát vihesse haza, az átala kért szeszfokkal. A kezdetek óta az a célunk, hogy a főzetők igényeihez rugalmasan igazodjunk. Az általuk gyűjtött cefréből a legtöbbet hozzuk ki mind minőségben mind mennyiségben. 2011. nyarán korszerű anyagok felhasználásával újitottuk fel technológiánkat. Ahol kell megtartottuk a rezet, viszont ahol lehetett saválló anyagokat használtunk fel a minőség érdekében. Az így létrejött hibrid technológia a legmagasabb minőségi, műszaki, higiéniai igényeket is kielégíti. Azt hiszem állíthatom, hogy a Dél dunántúl egyik legszebb, legkorszerűbb kisüsti pálinkafőzdéje jött létre.

 

Hírek

Kötött húsú gyümölcsök2013. Szeptember 12. 12:40

Idén temérdek gyümölcs termett. Így Ősz elején érik az alma a körte a besztercei szilva, melyek közös jellemzője, hogy mindegyik gyümölcs fajta kötött húsú.
Ezek cefrézése még nagyobb odafigyelést és gondozást igényel, mint a korábban érő gyümölcsök(kajszi, meggy, cseresznye).
                                             

JONATÁN ALMA                 GOLDEN ALMA                    BESZTERCEI SZILVA

Nagyon fontos ezen gyümölcs fajták megfelelő összedarabolása aprítása.Erre többféle módszer is ismert.

                                              RÉPADARÁLÓ                     

                                            RÉPADARÁLÓ                   FÚRÓSZÁR

vagy a hagyományos zsáktaposó módszer.

Ezen gyümölcs fajtáknál szinte elengedhetetlen a már többször említett pektinbontó.Fontos, hogy a pektinbontót már a cefrézés elején tegyük bele a cefrénkbe.Pl.Egy 120 l-es hordó egy harmadánál tegyünk bele Kb.10 cseppet.
Mindenkinek sok sikert kívánunk a cefrekészítéshez!

Kajszi cefrézése2013. Július 09. 09:17

Mint minden más gyümölcsnél, így a kajszibarack esetében is nagyon fontos, hogy túl rohadt illetve éretlen gyümölcs ne kerüljön a cefrénkbe.
A kajszi igen magas cukortartalmú lédús gyümölcs. kihozatali aránya 100 L cefréből Kb. 12 L 50°-os pálinka főzhető, bár ezt jelentősen befolyásolja a gyümölcs cukortartalma illetve a cefre minősége. A cefrézés során magozni kell, mivel a magban lévő anyagok cianiddá alakulnak, ami erős mérgező anyag.
Sokan nem tudják azonban, hogy a barackpálinka harmónikus illat és íz-anyagának eléréséhez szükség lehet az ún. magzamatra. A megkívánt magzamat elérésére az édes magvú kajszibarack magját 30-50 dkg/hl mennyiségben visszateszik a cefrébe. A gyümölcsöt alaposan szét kell darabolni, pépesíteni kell.
(pl.szőlődaráló, gyümölcsaprító, fúrogépbe fogható habarcskeverő.)A kötött húsú gyümölcsök esetében, mint a kajszi, nagyon fontos a pektinbotás. A pektinbontó a sejtfalak roncsolásában segít ez által megnöveli a cefre kihozatali arányát. Bármely gazdaboltban beszerezhető pár száz forintért. A cefrét próbáljuk minél hűvösebb helyen tárolni a lassú erjedés miatt. Sok sikert mindenkinek! 

Meggy és cseresznye cefrézése2013. Július 01. 15:00

A meggy és a cseresznye szedésekor figyeljünk a megfelelő érettségi állapotra. Félig érett ill. rohadt gyümölcsöt NE szedjünk a cefrébe. Ügyeljünk arra is, hogy zöld szár és levél SE kerüljön bele. Próbáljuk meg a gyümölcsöt minél jobban szétroncsolni, ezt vagy kézzel vagy vastag nylon zsákba téve taposással oldhatjuk meg. A közhiedelemmel ellentétben e két gyümölcsből NEM kell kiszedni a magot, mert a pálinka elveszti a gyümölcs jellegét. Sok sikert a cefrézéshez!!

Sásdi Pálinkafőzde

Cím: 7370 Sásd, Törökmalom u. 6/A

Tel: +36-20/340-5256

© 2024 Sásdi Pálinkafőzde - Minden jog fenntartva.