Kajszi cefrézése2013. Július 09. 09:17

Mint minden más gyümölcsnél, így a kajszibarack esetében is nagyon fontos, hogy túl rohadt illetve éretlen gyümölcs ne kerüljön a cefrénkbe.
A kajszi igen magas cukortartalmú lédús gyümölcs. kihozatali aránya 100 L cefréből Kb. 12 L 50°-os pálinka főzhető, bár ezt jelentősen befolyásolja a gyümölcs cukortartalma illetve a cefre minősége. A cefrézés során magozni kell, mivel a magban lévő anyagok cianiddá alakulnak, ami erős mérgező anyag.
Sokan nem tudják azonban, hogy a barackpálinka harmónikus illat és íz-anyagának eléréséhez szükség lehet az ún. magzamatra. A megkívánt magzamat elérésére az édes magvú kajszibarack magját 30-50 dkg/hl mennyiségben visszateszik a cefrébe. A gyümölcsöt alaposan szét kell darabolni, pépesíteni kell.
(pl.szőlődaráló, gyümölcsaprító, fúrogépbe fogható habarcskeverő.)A kötött húsú gyümölcsök esetében, mint a kajszi, nagyon fontos a pektinbotás. A pektinbontó a sejtfalak roncsolásában segít ez által megnöveli a cefre kihozatali arányát. Bármely gazdaboltban beszerezhető pár száz forintért. A cefrét próbáljuk minél hűvösebb helyen tárolni a lassú erjedés miatt. Sok sikert mindenkinek! 

Vissza a hírekhez

Sásdi Pálinkafőzde

Cím: 7370 Sásd, Törökmalom u. 6/A

Tel: +36-20/340-5256

© 2024 Sásdi Pálinkafőzde - Minden jog fenntartva.